Video content is hip, maar waar plaats je een video nu? Vimeo of toch Youtube?

Youtube of Vimeo?

In mijn eerdere blogs sprak ik al over het feit dat er al enige tijd trends ontwikkelen waarbij video content steeds populairder wordt. Je kunt wel stellen dat visuele content de boventoon gaat voeren in de komende jaren.  Wanneer je als bedrijf denkt hierop in te spelen kom je al snel tot de conclusie dat er 2 belangrijke platformen zijn voor video content. Maar welke ga je nu gebruiken?
Onderstaand licht ik de 2 platformen Youtube en Vimeo toe met ieder hun eigen voor en nadelen. (Newsenmedia, NB)

 

Vimeo

Vimeo is in 2004 opgericht door een groep filmmakers. Dit brengt ons meteen tot een van de kernpunten van het platform. Het platform is opgericht door en voor filmakers. Dit wil zeggen de niet alledaagse video’s.  Vimeo richt zich dan ook meer op de creatieve gebruikers. Vimeo heeft maandelijks ruim 100 miljoen gebruikers maar wordt dus vooral gebruikt door professionals. (Contentunited, 2016)

vimeo
Bron : google trends

 

Voordelen

 • Vimeo ziet er geordend en overzichtelijk uit. Weinig advertenties en andere afleidende links. Dit zorgt ervoor dat de focus volledig op het beeldmateriaal ligt.
 • Professioneel based. Dit resulteert erin dat de reacties en comments veelal ook professioneel zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld op YouTube. Waar nog regelmatig negatieve comments worden geplaatst.
 • De optie om een video te versleutelen met een wachtwoord waardoor een select groepje je video kan zien.
 • Keuze tot video link personaliseren
 • Mogelijkheid om geld te verdienen doormiddel van Tip Jar. Mensen kunnen een fooi geven voor een video die zij waarderen.

Nadelen

 • Limiet aan het aantal videos dat je kunt uploaden per dag of per week met een gratis account
 • Omdat Vimeo niet geheel op advertenties draait kun je als gebruiker een abonnement nemen. Voor 160 euro per jaar heb je wekelijks 20gb opslagruimte, onbeperkt hd video’s afspelen en geen tijdslimieten of advertenties op video’s. Daarbij komen nog de uitgebreide statistieken op je video’s. Hier ligt dan ook een van de pluspunten van Vimeo. De gebruikers ervaring staat voorop.
 • Kleine publiek tegenover Youtube. Vimeo rond de 130 miljoen en YouTube ruim 1 biljoen.

(Trip, 2015)

 

 

Youtube

De video content gigant van google. Youtube is niet meer weg te denken uit de hedendaagse online wereld. Youtube heeft dan ook meer dan 1 miljard unieke bezoekers per maand!
youtube
Bron : Google trends

Voordelen

 • Gratis, makkelijk te embedden goede kwaliteit en niet te vergeten vrijwel iedereen kent het
 • Mensen gaan uit zichzelf al naar YouTube om video’s te kijken.
 • Google is eigenaar van Youtube. Je wordt dan ook beloon door het delen van video content waardoor je hoger komt in Google.
 • Je kunt aan je netwerk en kanaal bouwen doordat mensen zich abonneren. Er zijn opties tot interactie en je kunt filmpjes met elkaar linken of naar je website.
 • Geen limiet voor het aantal te plaatsen video’s. Wel beperkt tot 15 minuten.
 • Mogelijkheid tot personaliseren kanaal.

 

Nadelen

 • Het massale platform kent ook een keerzijde, doordat er zoveel content is bestaat de kans dat jou video weg geconcurreerd wordt en niet bekeken wordt.
 • Het aantal advertenties doordat dit het verdienmodel is van Youtube.
 • Video’s worden aan elkaar gelinkt aan gerelateerde video’s. Dit kunnen video’s van je concurrenten zijn of dingen waarmee je niet geassocieerd zou willen worden.
 • Ongewenste of ongepaste reacties onder video’s.

 

Zoals te lezen valt kennen beide platformen voor en nadelen. Het is dus aan de gebruiker zelf welk platform te gebruiken. Denk hierbij goed na wie is je doelgroep en wie juist niet, welke boodschap wil je overbrengen en welk bereik wil je genereren.

 

Neem je deze content liever tot je door middel van video content? Onderstaand een filmpje van Pelpina Trip waarin zij ingaat op verschillende platformen.

Bibliografie

Contentunited. (2016, Juni 16). Video youtube en vimeo. Opgeroepen op December 14, 2016, van VContentunited: https://contentunited.nl/blog/video-youtube-en-vimeo/

Newsenmedia. (NB, NB NB). Youtube of vimeo voor uw marketing video. Opgeroepen op December 15, 2016, van Newsenmedia: http://www.newsensemedia.nl/nl/nieuws/youtube-of-vimeo-voor-uw-marketing-video–.html

Trip, P. (2015, Februari 19). Wat is de beste pek voor je video Youtube, Vimeo of Facebook. Opgeroepen op December 15, 2016, van Frankwatching: https://www.frankwatching.com/archive/2015/02/19/wat-is-de-beste-plek-voor-je-video-youtube-vimeo-of-facebook/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s