Google plus, de ondergang of een nieuwe start?

Google plus opnieuw bekeken

 

Wat is Google plus ?
Google plus is de sociale netwerk site van je raad het al; Google. Google is sinds jaar en dag bekend bij het grote publiek als een van de grootste  zoekmachines ter wereld.  Eind Juni 2011 besloot Google live te gaan met Google plus. Sinds jaren bied Google niet alleen maar een zoekmachine aan maar breid het product-diensten protfolio flink uit. Een van deze uitbreidingen is dus Google plus. Volgens Google zelf is Google plus te typeren als project en zal dus voortdurend kunnen veranderen wanneer nodig.  (Thesingh, 2011)

In het begin was het publiek erg sceptisch of nog een extra social media platform naast giganten als Facebook, Linkedin en Twitter nog waarde kon bieden. Eigenlijk vrij kort na de live gang bleek Google plus al ruim 20 miljoen gebruikers te hebben.
Het makkelijkst kun je Google plus beschrijven als de sociale media waar je passies deelt en bespreekt.  Informatie die je deelt, deel je in groepen die jij zelf samen stelt. Je kunt dus voor iedere doelgroep binnen je eigen netwerk andere informatie delen.
Het doel van Google is om data te generen en dan wel sociale data. Door sociale groepen te creëren leer Google steeds meer over jou persoonlijke voorkeuren en dit zal uiteindelijk als input dienen voor gerelateerde advertenties en gepersonaliseerde zoekmachine resultaten. (Seoconsulting, NB) (Beld, 2011)
In onderstaande video wordt in het kort toegelicht wat Google plus is en hoe het werkt. Er gaat natuurlijk niks boven visuele toelichting.

 

De ondergang van Google plus?
Nu denk je als lezer vast, hé ik heb de laatste tijd alleen maar negatieve dingen gehoord over Google plus. Google plus zou zichzelf al aan het ontmantelen zijn en Google plus zou volgens een hoop critici aan het doodbloeden zijn. Toen Vic Gundotra oprichter van Google plus eind 2014 Google ging verlaten leek het voor de buitenwereld gedaan met Google plus. Mensen als Francis zoals in onderstaande video waren immens blij toen de geruchten deden dat Google plus ver aan zijn einde zat. Laten we eerlijk zijn, het werd ook steeds irritanter dat je overal maar dan ook overal een Google account voor nodig had? Overal moest je voor inloggen en alles werd gedeeld en gekoppeld terwijl je totaal geen behoefte had om Google plus te gaan gebruiken.

 

Anno 2016
Helaas voor mensen als Francis is Google plus alles behalve dood. Toen maar 2015 Bradley Horowitz werd benoemd als Vice president van Google plus kwam Google met een hoop vernieuwende toepassingen. Google plus werd doormiddel van diverse aanpassingen een stuk gebruiksvriendelijker en dit zal moeten zorgen voor de her-opkomst van Google plus. Zoals in onderstaande info graphic te zien is bevind Google plus zich nog steeds tussen de meeste gebruikte sociale media in Nederland. Nog ver weg van de 2 grootse sociale media maar hé 1.2 miljoen dagelijkse gebruikers is niet gek toch? Eerlijk is eerlijk als consument is Google plus niet heel erg populair en de kans dat jij het dan ook actief gebruikt in je privé leven is vrij klein.
Wel blijft het een super interessant platform voor bedrijven. (Beese, 2016)
google-plus
(Oosterveer, 2016)

Waarom Google + als bedrijf?
Zoals je misschien hebt kunnen zien in het eerste filmpje bij wat is Google plus, is Google plus goed voor je SEO van je website. Google heeft sinds de opkomst van Google plus als het ware promotie gemaakt met het sociale platform gemaakt door content op het platform beter te indexeren voor de zoekmachine.

Juist, SEO-SEO-SEO
De spreuk luid dan ook, Google houdt van Google. Hoe meer producten en diensten je van Google gebruikt hoe beter je content en daarbij je bedrijf/website geïndexeerd zal worden door Google. Google plus maakt je content strategie hiermee extra waardevol.
Google plus is dan nog ook nog steeds super interessant om als bedrijf content op te delen. Vergeet deze account niet te koppelen en je informatie te linken naar je website.  Voor iedere +1 die je krijgt op content wordt je pagina net weer iets beter weergegeven in Google omdat je relevante content post voor je doelgroep. (Cockx, 2014) (Niebeling, 2015)

Lokaal beter vindbaar
Het maken van een Google Plus pagina zorgt ervoor dat Google jou bedrijf toont bij mensen in jou omgeving die zoeken naar bedrijven zoals dat van jou. Meer reacties en recensies betekend dan ook weer meer positief effect op jou vindbaarheid en ranking binnen Google.

Passies
Sinds dat Google focust op interest  in plaats van kringen biedt dit mogelijkheden om met jou niche in contact te komen. Google plus wordt dan ook gezien als het platform waar men passies met elkaar deelt. Groepen met dezelfde interesse zijn dus nu erg dichtbij. Zorg dat je als bedrijf je autoriteit laat gelden op Google Plus en beïnvloed je doelgroep.  (Traphagen, 2016)

Of Google plus over 5 jaar nog zal bestaan is altijd de vraag. Een ding is zeker, Google geeft zich niet zomaar gewonnen in het landschap van sociale media en zal er alles aan doen om een plek te behouden en eventueel te veroveren. Wanneer je Google plus niet gebruikt als bedrijf raad ik je aan om dit zeker te overwegen om je SEO op zijn minst een boost te geven!

Bibliografie

Beese, J. (2016, Februari 16). is Google plus dead. Opgeroepen op Oktober 24, 2016, van sproutsocial: http://sproutsocial.com/insights/is-Google-plus-dead/

Beld, B. v. (2011, November 19). Een andere kijk op Google, wat Google echt wil. Opgeroepen op Oktober 29, 2016, van Frankwatching: https://www.frankwatching.com/archive/2011/07/19/een-andere-kijk-op-Google-wat-Google-echt-wil/

Cockx, S. (2014, September 4). Waarom jouw bedrijf als nog op Google plus moet. Opgeroepen op Oktober 21, 2016, van Marketingfacts: http://www.marketingfacts.nl/berichten/waarom-jouw-bedrijf-alsnog-op-Google-plus-moet

Niebeling, N. (2015, Februari 23). De grote voordelen van Google plus. Opgeroepen op Oktober 29, 2016, van Vrijdagonline: https://vrijdagonline.nl/weblog/de-grote-voordelen-van-Googleplus#.WBUL3fmLTIU

Oosterveer, D. (2016, Januari 25). Sociale media in Nederland 2016: WhatsApp overstijgt Facebook. Opgeroepen op Oktober 27, 2016, van Marketingfacts: http://www.marketingfacts.nl/berichten/social-media-in-nederland-2016-whatsapp-overstijgt-facebook

Seoconsulting. (NB, NB NB). Wat is Google plus. Opgeroepen op Oktober 28, 2016, van Seoconsulting: http://www.seoconsulting.nl/wat-is-Google-plus/

Thesingh, B. (2011, September 19). Google plus tot nu toe. Opgeroepen op Oktober 27, 2016, van Dutchcowboys: http://www.dutchcowboys.nl/Google/23101

Traphagen, M. (2016, Februari 22). Why Google plus might be worth another look. Opgeroepen op Oktober 29, 2016, van Stonetemple: https://www.stonetemple.com/why-Google-plus-might-be-worth-another-look/

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s